Pages

Spanish Christmas Dessert


There is no Christmas without cookies


It was night before Christmas when you realized you forgot to make dessert this year. I'll show you a simple sweet you can make quickly


Crema Catalana



CREMA CATALANA



Ingredientes

  • 1 l de leche entera
  • 8 yemas de huevo
  • 110 g de azúcar
  • 30 g de almidón de maíz o maizena
  • 1 trozo de corteza de limón sin parte blanca
  • 1 trozo de corteza de naranja sin parte blanca
  • 1 palo de canela
  • 20 g de mantequilla
  • Azúcar abundante para caramelizar


Preparación

  1. Calentar la leche con la peladura de naranja, de limón y con la canela. Cuando vaya a romper a hervir apagar el fuego y tapar con un papel film. Dejar reposar durante 20 minutos. Colar y volver a calentar ligeramente.

  2. Separar las claras de las yemas y poner las yemas en un bol con el azúcar y el almidón de maíz. Mezclar bien con unas varillas.

  3. Verter poco a poco la leche caliente sobre la mezcla, removiendo sin parar.

  4. Volver a llevar todo al cazo y calentar a fuego suave-medio sin dejar de remover. Habrá que controlar el fuego porque si está muy fuerte todo cuajará y se estropeará.

  5. Cuando la crema empiece a coger cuerpo, apartarla del fuego y seguir removiendo (seguirá todo caliente, si se para correremos peligro). Continuar hasta que esté bien espesa pero cremosa.

  6. Añadir por último la mantequilla y mezclar bien. Poner la crema en los recipientes donde vayamos a quemarla.

  7. Dejar enfriar completamente tapada con film.

  8. Para servir, cubrir con una capa de azúcar y tostar bien con el soplete, con un quemador o debajo del grill encendido a tope, vigilando de cerca y con cuidado para que no se queme.



Preparation

Heat the milk with the orange peel, lemon peel and cinnamon. When it is about to come to a boil, turn off the heat and cover with a plastic wrap. Let stand for 20 minutes. Strain and reheat slightly.

Separate the whites from the yolks and put the yolks in a bowl with the sugar and cornstarch. Mix well with a few rods.

Slowly pour the hot milk over the mixture, stirring constantly.

Return everything to the saucepan and heat over low-medium heat without stopping stirring. It will be necessary to control the fire because if it is very strong everything will curdle and spoil.

When the cream begins to take shape, remove it from the heat and continue stirring (everything will continue to be hot, if it stops we will be in danger). Continue until it is very thick but creamy.

Finally add the butter and mix well. Put the cream in the containers where we are going to burn it.

Let cool completely covered with film.

To serve, cover with a layer of sugar and toast well with the blowtorch, with a burner or under the grill on high, watching closely and carefully so that it does not burn.



Did you managed to do it? 




What is your opinion?

4 comments:

Isabella said...

Gracias por la receta

Elena said...

¡Féliz Navidad !

Learning Zone Languages said...

De nada Isabella 😊

Learning Zone Languages said...

Elena, te deseo una feliz navidad también 🎄

Post a Comment